Sinemada Yeşil Perde Tekniği

Zeynep Birsan
3 min readMar 2, 2021

--

Yeşil perde, kilit renk ve kilit ışık olarak adlandırılan bir hile sonucunda yeşil, mavi ve kullanılan diğer renklerin bu etkiler aracılığıyla ortadan kaldırılıp istediğimiz görseli istediğimiz şekilde yerleştirme imkânı veren bir uygulamadır. İki veya daha fazla birbirinden bağımsız çekilen görüntüyü aynı ortamda göstermemizi sağlar. Teknik genel olarak, görüntüde yok etmek istediğimiz ve başka bir şeylerin üstüne görüntü bindirebildiğimiz rengi, fon olarak seçme ilkesine dayanır. Böylece dünyanın herhangi bir yerine bütün ekipmanları ve ekibi taşımadan kolay ve ucuz bir çekim imkânı sağlamaktadır. Yeşil bir fon önünde gerçekleştirilen çekimlerden elde edilen ham görüntülerdeki yeşil fon, post-prodüksiyon aşamasında, özel bilgisayar programları kullanılarak silinir. Silinen görüntünün yerine konulmak istenen görüntüler giydirilir. Böylece sahne, olması gerektiği yere oturtulmuş olur. Bu teknik sayesinde pahalı, tehlikeli veya fantastikliği nedeni ile çekimi yapılması mümkün olmayan sahnelerin, zamandan ve paradan tasarruf edilerek elde edilmesi sağlanmış olur. Üstelik tekniği uygulamak çok basittir. Bu işte yeni olanlar nasıl yapıldığı ile ilgili videoları izleyerek tekniği kullanabilirler. Fonun yeşil olma nedeni, yeşilin en düşük ton olması ve ışığı çok iyi emmesidir. Bununla birlikte yeşil insan vücudunda olma ihtimali en az olan renktir. Ten rengi ve saç renginde yeşile rastlanması pek olası değildir ancak çekilen görüntülerde yeşil renk varsa, örneğin hava durumunu sunan sunucunun, mutlaka yeşil bir kravat takması gerekiyorsa(ya da yanlışlıkla taktıysa), bu durumda çekimlerde ikinci tercih olan mavi fon kullanılır. Peki, yeşil fonun önünde, arkasında haritalar akıyormuş gibi hava durumunu sunan sunucunun kravatı yeşil olursa ne olur? Kuşkusuz tıpkı fon gibi kravatın rengi de görüntülerden silinecek ve fona eklenen haritaların rengine uygun olarak kravatın rengi sürekli değişecektir.

Yeşil perde, diziler, video klipler, reklamlar, sinema filmleri, televizyon programları, haber bültenleri, hava durumu gibi maliyeti yüksek olan alanlarda maliyeti düşürmek için kullanılan başlıca yöntemdir. Günümüzde bilim kurgu filmleri ev animasyon filmleri için genelde kullanılan yöntemdir. 300 Spartalı, Pi Life gibi filmlerde bolca kullanılan bir tekniktir. Tek bir mekânda bir film çekmenin cazibesi ve bütçesi yapımcıları cezbetmektir, tabii ki bu yapım aşaması içindir, bu tür filmler bütün işi yapım sonrası aşamaya bırakır. Arka planın, düz yeşil (İsteğe bağlıdır fakat yeşil renk ve kontrast açısından daha elverişlidir, dijital ortam için kullanımı daha uygundur.) bir fon, gölgelerin ekrana mümkünse yansımaması ve ekranın aydınlatılmasının uygun hale getirilmesi gerekir. Bunlara dikkat edilirse yeşil fonda hiçbir iz kalmadan kafada tasarlananlar hayata geçirilebilir. Eğer gölgeler ekrana düşürülür ve ışıklandırma kötü yapılırsa bu tasarının değerini yitirmesi anlamına gelir, yapım sonrası aşamada kurtulması imkânsızdır ve tasarıya harcanan emek ve para boşa gitmiş olur.

Chroma key tekniği günümüzdeki kullanılan hale gelene kadar birçok aşamadan geçmiştir. İlk başlarda bu teknik ile hareketli görüntüler çekilemiyordu. Yani yeşil perde teknolojisinin kullanıldığı sahnelerde kamera sabitti. Bunun sebebi ise arka planı ve önde duran aktörü saptamada sorun yaşanmasıydı.

Ancak günümüzde arka plana “+”, “x” işaretleriyle ya da düzgün aralıklı noktalarla referans noktaları konulmakta ve bu yardımcı noktalar aracılığıyla bilgisayarlar, arka planı ve öndeki aktörü çok daha rahat bir şekilde saptayabilmektedir. Yandaki resimde siyah noktalar aşağı veya yukarı doğru biraz eğimli yerleştirilmiştir. Bu sebeple kamera hareketinin de o yönde olacağını söyleyebiliriz. Dolayısıyla çekim kapsamına giren bu arka planlar öndeki aktörden daha kolay ayırt edilmektedir. Bu yöntemle kamera hareketli dahi olsa bu noktalar bilgisayar tarafından takip edilebilmekte ve kamera açısı kaybedilmemektedir.

--

--